Traficul de persoane, un subiect pe cât de mediatizat, pe atât de greu de evaluat și mai ales, de combătut! Ultimul Raport al Comisiei Europene, arată că, între 2013-2014, 15.846 de persoane au fost victime ale traficului de ființe umane, în Uniunea Europeană.

Desigur, cifrele nu reflectă decât o mică parte din dimensiunea reală a fenomenului. 76% dintre victime sunt femei, inclusiv minore. Persoanele sunt traficate pentru exploatare sexuală (67%), muncă, cerșit sau prelevare de organe. La nivel european, există deja directiva europeană privind traficul de persoane, dar funcțional există, încă, disfuncții în ceea ce privește recepționarea de informații, lipsa de unitate și implementarea legislației în cadrul statelor membre.

România este, în principal, o ţară de origine a victimelor traficului de persoane. Și la noi, cele mai multe persoane traficate sunt femei (66%), exploatate sexual în țări precum Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, Polonia sau Marea Britanie. Numărul victimelor din rândul copiilor a crescut îngrijorător și în mod constant. În 2017, la 10 ani de aderare în UE, România se confruntă cu aceeași problemă, la un nivel cu mult amplificat. Fenomenul are la bază sărăcia, lipsa de educație și informare, numărul insuficient de specialişti în protecţia copilului, deficiențele de comunicare între profesioniştii din educaţie, părinţi şi copii.

Sigur, nu putem să nu recunoaștem eforturile făcute de autorități în lupta împotriva traficului de persoane, dar ele trebuie intensificate la maximum. Amploarea fenomenului face, însă, ca suma eforturilor de până acum să nu fie îndeajuns. De aceea, implicarea autorităților și asumarea responsablităților, cunoașterea și sancționarea drastică a rețelelor de traficanți, inclusiv în cazul în care autorii faptelor sunt funcţionari ai statului, sunt obiective absolut vitale, în eradicarea uneia dintre cele mai mari provocări cu care continuă să se confrunte societatea românească și Europa, în ansamblul său.

Asigurarea unor fonduri destinate combaterii acestui fenomen, construirea unui cadru legislativ adecvat și a unui sistem profesionist de răspuns, asistenţă, protecţie şi prevenţie avansată, iată doar câteva dintre prioritățile unor politici imediate orientate spre combaterea și prevenirea traficului de copii, în mod special.

Traficul de persoane este cea mai gravă infracțiune cu încălcarea drepturilor omului. Vorbim despre sclavia modernă, vorbim despre cel puțin 35 de milioane de oamnei care sunt furați, sechestrați, privați de libertate, vânduți și obligați să muncească, să cerșească, să fure, care sunt exploatați sexual sau folosiți pentru prelevare de organe.

Acest fenomen-plagă trebuie desființat, iar pentru asta toți factorii politici trebuie să se implice activ în cât mai multe dezbateri publice traduse în acţiuni parlamentare și propuneri legislative concrete.

Societatea modernă este roasă din interior de virusul degradării umane. Vorbim despre o tumoare care trebuie rezectată! Despre un sistem complice și despre o lipsă de reacție a comunității, in general. Toate acestea trebuie să-și găsească sfârșitul, definitiv!

(Raportul al Comisiei Europene, aici: https://ec.europa.eu/anti-trafficking/sites/antitrafficking/files/factsheet_commission_report_en.pdf)