1. Parlamentul aduce tribut doamnei Simone Veil, 4 iulie 2017

Deputații europeni au adus marți, 4 iulie 2017,  un omagiu fostei președinte a Parlamentului European Simone Veil, care a murit la vârsta de 89 de ani.

Supraviețuitoare a lagărelor de concentrare naziste și figură centrală a feminismului în Europa, Simone Veil a devenit prima președintă a Parlamentului European ales direct în 1979 și prima femeie care deține postul.

Născută în 1927 într-o familie de evrei din Nisa, Franța, Simone Veil a fost o supraviețuitoare a lagărelor de concentrare naziste din Auschwitz-Birkenau, Bobrek și Bergen-Belsen.

Figură centrală a feminismului de după război în Europa, a consolidat drepturile femeilor în Franța în calitate de ministru al sănătății între 1974-1979.

Doamna Veil a fost aleasă în Parlamentul European în 1979 și a devenit primul președinte femeie al acestuia. A fost deputată europeană timp de 14 ani. A deținut, de asemenea, funcțiile de președinte și vicepreședinte al Grupului Liberal și Democrat și s-a întors în politica franceză în 1993.

La ceremonia de omagiere au luat cuvântul președintele Parlamentului European, Antonio Tajani,  și președintele Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Guy Verhofstadt.

 

  1. Noi reguli privind publicarea impozitelor plătite de multinaționale în fiecare țară, 4 iulie 2017 

Marile companii multinaționale ar trebui să facă publice informațiile privind sumele și țara unde plătesc impozite, conform noilor reguli care au fost dezbătute marți, 4 iulie 2017.

Comisia pentru afaceri juridice și economice a votat luna aceasta noi reguli europene care vor obliga companiile multinaționale care au o cifră de afaceri la nivel mondial de 750 de milioane de euro sau mai mult să facă publice informațiile privind impozitele pe care le plătesc.

Membrii comisiei au susținut de asemenea excepții în cazul informațiilor sensibile din punct de vedere comercial. Cei doi raportori – Hughes Bayet (S&D, BE) și Evelyn Regner (S&D, AT) – vor să propună amendamente care să impună perioade limitate în care firmele pot cere astfel de excepții.

Această legislație are ca obiectiv creșterea transparenței în ceea ce privește impozitele, oferind publicului informații despre impozitele plătite de multinaționale și despre locul în care aceste taxe sunt plătite. Noile reguli sunt destinate să combată evaziunea fiscală a întreprinderilor, Comisia Europeană estimând că aceasta  înseamnă costuri de 50-70 miliarde de euro pe an pentru Uniunea Europeană, reprezentând veniturile pierdute din impozitele neplătite.

După votul amendamentelor, deputații vor vota o decizie privind începerea sau nu a negocierilor cu miniștrii UE.

  1. Prioritățile Președinției estoniene a Consiliului dezbătute cu Prim-ministrul Jüri Ratas, 5 iulie 2017

Miercuri, 5 iulie 2017, prim-ministrul Estoniei Jüri Ratas a prezentat deputaților prioritățile viitoare președinții a Consiliului UE.

Deputații europeni au discutat miercuri dimineață cu prim-ministrul Jüri Ratas prioritățile președinției estoniene.

Guvernul estonian se va concentra în următoarele șase luni ale președinției UE pe următoarele priorități:

  • economie europeană deschisă și inovatoare
  • o Europă sigură și  securizată
  • o Europa digitală și libera circulație a datelor
  • o Europă favorabilă incluziunii și durabilă
  1. Turcia riscă înghețarea negocierilor privind aderarea, 5 iulie 2017

Negocierile privind aderarea Turciei ar trebui suspendate, dacă propunerile privind modificarea constituției vor fi adoptate, deoarece acestea sunt contrare criteriilor de apartenență la UE, au spus deputații miercuri, 5 iulie 2017.

Parlamentul a dezbătut miercuri, împreună cu Comisarul pentru aderare Johannes Hahn eforturile și reformele Turciei din 2016 în vederea aderării la UE.

Deputații sunt îngrijorați de regresele Turciei în ceea privește respectarea statului de drept, a drepturilor omului, libertatea presei și lupta împotriva corupției. Ei condamnă sprijinul declarat al președintelui Turciei pentru reintroducere a pedepsei cu moartea.

Rezoluția recunoaște însă și importanța bunelor relații Turcia – UE și continuarea unui dialog deschis și constructiv, care reprezintă cheia rezolvării unor probleme comune, precum migrația, securitatea sau terorismul.

  1. Combaterea terorismului – vot pentru crearea unei noi comisii parlamentare, 6 iulie 2017

Joi, 6 iulie 2017, a fost votată o propunere pentru crearea unei comisii temporare pentru combaterea terorismului. Noua comisie va examina aspectele care trebuie îmbunătățite în ceea ce privește cooperarea la nivel UE pentru combaterea terorismului. Deputații au subliniat în trecut nevoie unei cooperări mai strânse și partajarea informației între statele membre.