Activitatea de săptămâna aceasta a Parlamentului European s-a desfășurat în Bruxelles unde a avut loc mini-sesiunea plenară și reuniunile unor comisii de specialitate ale Parlamentului European.

Marți, la întrunirea Comisiei pentru Afaceri Constituționale (AFCO) au fost prezentate prioritățile președinției române a Consiliului UE de către ministrul delegat pentru afaceri europene. Ministrul a subliniat cele trei priorități ale președinției române: convergență, securitate, și întărirea poziției ca actor global.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a votat săptămâna aceasta raportul privind țările terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză la trecerea frontierelor externe, precum și pe aceia ai căror resortisanți sunt scutiți de această cerință, toate acestea fiind în legătură cu Brexit. Votul a fost urmat de o dezbatere cu comisarul pentru justiție, Vera Jourovà, pe teme legate revizuirea comună a Scutului vieții private (Privacy Shield) adoptat în decembrie anul trecut, Decizia de adecvare UE- Japonia și negocierea unei decizii UE-SUA privind accesul direct la informațiile privind dovezile electronice furnizorilor de servicii din SUA (US Cloud Act).

Miercuri, la mini-sesiunea plenară, printre cele mai importante subiecte dezbătute au fost progresul drepturilor fundamentale și statul de drept în Ungaria și stadiul negocierilor SUA-UE.

Mini-sesiunea plenară de joi a debutat cu dezbaterea cu prim-ministrul Finlandei, dl Juha Sipilä, privind viitorul Europei. Acesta a prezentat câteva idei legate de viitoare președinție finlandeză a Consiliului UE care va urma, de la 1 iulie, celei românești.

El a insistat pe nevoia existenței unei europe mai unite, cu abordări holistice și cuprinzătoare în domeniul migrației, pieței unice, securității și a subliniat că UE are nevoie de politici mai ambițioase în privința climei.

Vă doresc un sfârșit de săptămână liniștit.