În aceasta săptămână activitatea deputaţilor europeni s-a desfăşurat în teritoriu. Cel mai important eveniment pentru noi a fost vizita pe care am efectuat-o în judeţul Cluj, împreună cu mai mulţi colegi din Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Scopul acestei delegaţii a fost observarea implementării unor proiecte finanţate din fondurile politicii de coeziune şi identificarea obstacolelor întâmpinate de beneficiari în implementare.

Din delegaţie au făcut parte, alături de mine, colegii mei români, Daniel Buda (PPE),  Victor Boștinaru (S&D) şi Viorica Dăncilă (S&D), precum şi alţi şase deputaţi europeni:  Joachim Zeller (PPE), Lambert Van  Nistelrooij  (PPE), Fernando Ruas (PPE), Constanze Krehl (S&D), Matthijs Van Miltenburg (ALDE), Monika Vana (Verzi/EFA). Cele mai importante obiective pe care le-am vizitat au fost Autostrada A10 Sebeș-Turda, Salina Turda, centrul medical IMOGEN, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare INCDTIM, parcul industrial TETAROM. Vizita a cuprins, bineînțeles, și discuții cu autoritățile locale – primari și președinți de Consilii județene din Regiunea Nord-Vest – dar și cu reprezentanți ai administrației centrale.

O parte importantă a acestei vizite a fost întâlnirea cu beneficiarii de fonduri europene, la care a participat şi doamna Corina Crețu, Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, doamna Rovana Plumb, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, dl. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca şi dl. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea. Discuţiile au vizat absorbţia fondurilor europene, problemele întâmpinate, nevoia de simplificare a regulilor şi conceptul de specializare inteligentă.

La finalul vizitei, în cadrul conferinței de presă, comisarul european Corina Crețu a afirmat că „România este una dintre țările care a beneficiat foarte mult de fondurile europene, 60% dintre investițiile de aici s-au făcut din aceste fonduri. Este nevoie de mai multă asistență tehnică pentru zonele mai sărace din țara noastră […] Regiunea Nord-Vest a reușit să atragă 407 milioane de euro, aici dinamica sectorului privat este foarte avansată, dar și inovarea reprezintă un atu. Este o regiune care a acumulat experiență, s-au făcut foarte multe contractări, iar la întreprinderile mici și mijlocii s-au depășit alocările de șapte ori. Am lansat inițiativa regiunilor mai puțin dezvoltate prin apelarea la specializările inteligente, care, în cazul României, se va concretiza printr-o cooperare între regiunile Nord-Vest și Nord-Est, prin două proiecte pilot.”

Vă doresc un weekend liniştit!