Proiectul de aviz privind cerințele minime aferente reutilizării apei al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), pe care sunt raportor din umbră, are în vedere reducerea deficitului de apă în unele state membre datorat schimbărilor climatice și implementării economiei circulare.

Problema principală în privința țării noastre este că actuala guvernare nu pare dornică să profite de această oportunitate. Din păcate, guvernarea nu ia în considerare analizarea fezabilității utilizării apei epurate pentru irigații până ce efectele schimbărilor climatice nu o vor cere. Avem secete ani la rând, clima nu se îmblânzește, apele nu devin mai puțin poluate și nu cred că este cazul să așteptăm să pice drobul de sare.

Există probleme referitoare la reutilizarea apei pentru irigații care privesc toate statele membre, cum ar fi deficitul de apă în general, încurajarea folosiri apei reutilizate în irigații, și asigurarea unor standarde și cerințe clare care să nu ne expună la riscuri sanitare.

Conform informațiilor pe care le am, în România nu se utilizează apă epurată pentru irigații agricole. În România sunt derulate proiecte prin care se construiesc stații de epurare a apelor uzate urbane dar chiar și așa nici România nici UE nu își ating potențialul maxim (în prezent UE reciclează 1 miliard de metri cubi de apă anual, deși are un potențial de 6 miliarde de metri cubi).

România ar trebui să ia în considerare studierea fezabilității înainte de a avea probleme serioase. Trebuie să fim pregătiți din timp. Avem nevoie de know how, personal pregătit, populație deschisă care să fie familiară cu acest subiect și desigur, fonduri pentru a putea respecta standardele sanitare.

Consider că suntem suficient de încercați de secete ani la rând încât să mai așteptăm ca situația să se înrăutățească și să fim luați pe nepregătite. Trebuie să elaborăm studiile de fezabilitate de acum și să facem demersuri practice pentru reutilizarea apei în conformitate cu normele acestui raport.

Președinția Română a Consiliului intenționează să avanseze negocierile la nivel tehnic care să se încheie cu prezentarea progreselor la o dezbatere la Consiliul pentru Mediu din iunie 2019.

Săptămâna viitoare vor avea loc noi negocieri referitoare la acest raport și vor fi stabilite amendamentele de compromis. Vă voi ține la curent cu aceste demersuri.