Luni, 12 noiembrie 2018, a avut loc întrunirea extraordinară a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) la Strasbourg.

 

La această întrunire au fost supuse la vot inițial cinci rapoarte, dintre care și Dispozițiile comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și norme financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil și migrație, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului pentru managementul frontierelor și vize pe care sunt raportor din umbra, dar pentru care votul a fost amânat.

 

Opinia AGRI referitoare la Stadiul dezbaterii privind viitorul Europei a fost adoptată. Acesta face referire la importanța Politicii Agricole Comune (PAC) în special când vine vorba de inovare, dezvoltare și probleme ce pot apărea în viitor la nivel european.

 

Al doilea raport supus la vot si adoptat a fost opinia referitoare la Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune. Raportorul pentru opinia AGRI a insistat ca acest raport trebuie să încurajeze un echilibru mai bun între zonele rurale și cele urbane și a subliniat nevoia educației și creării de locuri de muncă în zonele rurale.

 

Ultimele două rapoarte adoptate luni au făcut referire la Acordul sub formă de schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Maroc. În general, schimburile comerciale sunt benefice ambelor părți, însă, se pune problema standardelor referitoare la bunăstarea și transportul animalelor.

 

După voturi, un reprezentant al Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) a prezentat situația actuală de pe piața zahărului. Pentru zahărul alb, prețurile la nivel global în ultimele săptămâni a crescut dar revin la nivelul la care erau acum 10 luni. Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, sugerează că este nevoie de prudență în privința pieței zahărului în următoarea perioadă.

 

În încheiere, un reprezentant al Comisiei Europene a ținut o prezentare despre situația actuală a anchetei referitoare la importurile de orez Indica din Cambodgia și Myanmar. Orezul Indica este scutit de taxe vamale datorită Sistemului Generalizat de Preferințe, iar investigația este menită să stabilească dacă prețul sau volumul de orez Indica importat din Cambodgia și Myanmar aduc dificultăți producătorilor europeni de orez. Investigația va fi finalizată în 12 luni.

 

Pentru mai multe detalii puteți urmări înregistrarea întrunirii: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/ro/committees/video?event=20181112-1930-COMMITTEE-AGRI