Republica Moldova primește pachetul finaciar de 100 de milioane de euro

Pachetul de asistență financiară destinat Republicii Moldova a fost aprobat, în cadrul Plenarei de la Strasbourg, din această săptămână. Din acesta, 60 de milioane reprezintă împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil, pentru anii 2017-2018.

Recunosc, de mult nu am mai văzut o dezbatere atât de tensionată pe o temă similară de analiză. Discuţia despre ajutorul financiar a fost blocată timp de câteva luni în Parlamentul European, din cauza controverselor iscate în jurul reformei electorale din Republica Moldova. Cele mai mari motive de temere pentru europeni se referă la zona de turbulenţe politice şi economice din care Moldova nu prea reușește să iasă sau la modificarea sistemului electoral,dar și la faptul că nu mai puţin de 1 miliard de dolari au fost devalizaţi din băncile moldoveneşti sau la lipsa capacității de implementare a reformelor cerute de UE.

Și totuși, Parlamentul European a votat cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă și 46 de abțineri, acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii promiși vin abia de la iarnă, în trei tranșe și cu obligativitatea respectării unor condiții foarte dure.

Asistența europeană condiționează Moldova cu un program de reforme stricte împotriva corupției și pentru independenței justiției, o mai bună guvernare financiară, bancară și energetică, reconstrucția administrației publice, precum și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Am spus și o repet: condiționarea ajutorului financiar al UE de respectarea recomandărilor este cel puțin discutabilă. Moldova are nevoie de asistenţă, iar asistența este pentru cetăţenii acestei ţări și nevoile lor. Politicienii din Republica Moldova trebuie să înțeleagă acest lucru și să așeze pe primul loc interesele poporului, întărirea democrației și consolidarea statului de drept.