Comisia Europeana a prezentat astăzi la Bruxelles Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (Raportul MCV).

Raportul este unul dur la adresa României, Comisia considerând că progrese înregistrate până acum sunt puse sub semnul întrebării de intrarea în vigoare a legilor justiției revizuite, precum și de presiunea exercitată asupra independenței sistemului judiciar, în general, și asupra Direcției Naționale Anticorupție, în particular, dar și de  alte măsuri care subminează lupta împotriva corupției.

Drept urmare, Comisia Europeană consideră că cele 12 recomandări făcute României în Raportul MCV din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a închide mecanismul de cooperare și verificare în timpul mandatului actualei Comisiei.

Raportul de astăzi include o serie de recomandări suplimentare pentru a readuce procesul de reformă pe calea cea bună. Acest lucru va impune instituțiilor cheie din România să demonstreze un angajament ferm față de independența justiției și lupta împotriva corupției. Pentru remedierea situației, Comisia Europeană recomandă României următoarele:

1. Legile justiției

  • suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare;
  • revizuirea legilor justiției, ținând seama de recomandările din cadrul MCV și cele emise de Comisia de la Veneția și GRECO.

2. Numirile / revocările în sistemul judiciar

  • suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt;
  • relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție;
  • numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare;
  • respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

  • înghețarea intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală;
  • redeschiderea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală, ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de luptă împotriva corupției, precum și de recomandările formulate în cadrul MCV și de avizul Comisiei de la Veneția.

Guvernul coaliției PSD-ALDE a ajuns într-un punct mort. Nu mai e loc de amânări, bâlbâieli sau abureli.