DOMENIU

Mediu

CONTEXT

  • Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta o rezoluie care prevede propuneri pentru combaterea poluării aerului din sectoarele transporturilor, agriculturii și energiei.
  • Deputații europeni subliniază că poluarea aerului are o dimensiune locală, regională, națională și transfrontalieră și necesită acțiuni la toate nivelurile de guvernare. Aceștia îndeamnă Comisia Europeană să propună introducerea unor standarde mai stricte pentru particulele de PM2.5 în normele UE privind calitatea aerului, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Europarlamentarii solicită autorităților să elaboreze planuri de acțiune cu măsuri care să abordeze toate sursele de poluare ale aerului și toate sectoarele economiei.
  • Comisia Europeană ar trebui să actualizeze Directiva privind calitatea aerului înconjurător, în conformitate cu limitele actuale ale OMS pentru concentrațiile de particule, de oxid de sulf și de ozon. De asemenea, ar trebui să intensifice controalele pentru a se asigura că Statele Membre respectă standardele procedurii de testare a emisiilor autovehiculelor diesel în conformitate cu legislația UE.

OBSERVAȚII

  • Calitatea slabă a aerului are un impact enorm asupra sănătății. Femeile însărcinate, copiii și persoanele în vârstă sunt expuse în mod deosebit. Aproximativ 90% dintre cetățenii europeni care trăiesc în orașe sunt expuși la niveluri de poluare ale aerului considerate a fi dăunătoare pentru sănătate.
  • Agenția Europeană de Mediu (EEA) estimează că în fiecare an peste 400 000 de decese premature  în UE se datorează poluării aerului.
  • În 2018, Comisia Europeană a trimis 6 State Membre în fața Curții de Justiție a UE din cauza nivelurilor excesive de poluare. Printre acestea se numără și România, unde s-au înregistrat niveluri ridicate de particule în suspensie.
  • În ultima decadă, România a primit mai multe atenționări cu privire nivelurile excesive de poluare, însă situația nu a fost remediată.
  • Primăriile din marile aglomerări urbane din România ar trebui să își unească eforturile pentru binele sănătății cetățenilor, dar și pentru a evita impunere de sancțiuni de către Comisia Europeană.