La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) a Comisiei Europene a prezentat, în cadrul unei conferințe, un raport de peste 100 de pagini care cuprinde previziuni vizavi de viitorul pieței agricole și veniturilor provenite din agricultură în Uniunea Europeană în următorii 12 ani.

Materialul face referire la culturile arabile (inclusiv combustibili bio, cereale, zahăr, și culturile proteice), sectorul laptelui și lactatelor, sectorul fructelor, legumelor și vinului, sectorul cărnii, veniturile agricole, aspecte legate de mediu și probleme macroeconomice.

Tendința generală este spre reducerea utilizării terenurilor deși agricultura rămâne un sector important al Uniunii Europeană și în 2030. În ceea ce privește regimul alimentar a fost evidențiată reducerea consumului de carne, zahăr și pâine, și creșterea alimentației pe bază de plante bogate în proteine. Factorii care determină aceste schimbări variază, pe de o parte creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației legat de impactul consumului acestora asupra mediului si consumatorii dorind să știe din ce în ce mai multe despre proveniența produselor, pe de alta parte conștientizarea efectelor asupra sănătății.

În privința cărnii, potrivit studiului DG AGRI, doar carnea de pasăre va cunoaște creșteri importante în consum și popularitate. Consumul de carne de porc, spre exemplu, va scădea de la 32.5kg în 2018 la 31.7kg în 2030 per capita, iar în general consumul de carne va scădea cu 700 de grame per capita ajungând la 68.6kg în 2030.

Schimbări interesante se vor produce și în sectorul culturilor arabile. Pe scurt, producția de zahăr va scădea cu 6% până în 2030, producțiile de culturi proteice și biocombustibili vor crește. Producția de furaje va crește și ea ușor în ciuda cererii de carne reduse.

La conferința a participat și Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phill Hogan care a punctat că, datorită noii Politici Agricole Comune (PAC), din 2020 Bruxelles-ul nu va mai lua decizii în numele Statelor Membre, noua PAC fiind guvernată de principiul subsidiarității. Acesta a subliniat demersurile propuse în noua PAC privind clima și mediul înconjurător, cu toate aceste Comisia Europeană a fost criticată de reprezentanții unor ONG-uri din domeniul agriculturii și protecției mediului precum Greenpeace, WWF și BirdLife deoarece, după spusele lor, previziunile Comisiei nu acordă suficientă importanță mediului și climei.

Pentru mai multe detalii puteți consulta raportul: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farmingfisheries/farming/documents/medium-term-outlook-2018-report_en.pdf