Organizația pentru Alimente și Agricultură(FAO) din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a publicat un material referitor la prețurile alimentelor în 2018 comparat cu anul precedent.

Analizând comparativ modificările survenite în prețurile produselor alimentare se pot determina tendințele prețurilor în viitor, dar și preferințele alimentare generale și surplusul sau prezența insuficientă a unui anumit aliment pe piață.

În 2018, Indicele Prețului Alimentelor al FAO (FFPI) a avut o medie de 168,4 puncte, scăzând cu 3,5% în comparație cu 2017 și cu aproximativ 27% sub nivelul din 2011 (cel mai înalt de până acum).

Cea mai mare scădere înregistrată anul trecut a fost în sectorul zahărului. FAO spune că producția crescută din India a făcut ca prețurile zahărului să scadă dramatic la nivel internațional.

Scăderi s-au înregistrat și în sectorul uleiurilor vegetale, cărnii și produselor lactate între 2018 și 2017. Analizând și anii precedenți este evident că prețurile produselor din aceste sectoare au scăzut treptat de la an la an.

Creșteri semnificative s-au înregistrat în 2018 în sectorul cerealelor. Creșterile au variat de la 1,8% în plus pe lună, până la 9,6% comparat cu ultima lună a lui 2017. Printre explicațiile acestor creșteri FAO enumeră problemele legate de vreme. Cu toate acestea, dacă ne uităm și la alți ani, constatăm că prețurile au crescut în comparație cu 2017, dar au scăzut în comparație cu 2011.
 

Prețul uleiului vegetal a crescut cu 0,4% din noiembrie în decembrie, deși s-au înregistrat scăderi în prețul uleiului de soia datorită ofertei mari a Statelor Unite și prețul uleiului de rapiță datorită cererii slabe din partea Uniunii Europene. Indexul FAO al prețurilor la uleiurile vegetale în general pe anul 2018 a scăzut cu 15% față de anul precedent, minimul din 2007.

Per total în anul 2018 prețul cărnii a scăzut cu 2,2 procente raportat la 2017, acest fapt făcând parte din tendința de scădere treptată care a marcat ultimii ani. Scăderi s-au înregistrat în special la carnea de porc și pasăre, prețurile cărnii de ovine și bovine rămânând aproape de cotele lor din 2017.

În privința lactatelor, prețul lor general a scăzut cu 3,3% în decembrie în comparație cu noiembrie 2018, iar media din 2018 a scăzut cu 4,6% raportat la 2017.
 

Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina FAO: http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/