Consiliul de Miniștri pentru Agricultură și Pescuit s-a reunit luni, 19 noiembrie 2018, pentru a dezbate reforma Politicii Agricole Comune după 2020, dar și probleme din sectoare importante cum ar fi sectorul zahărului.

Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, care a participat și el la întrunirea Consiliului AGRIFISH, și-a manifestat îngrijorarea privind sectorul zahărului și a anunțat că va organiza o întrunire între statele membre pentru a dezbate mai în profunzime acest subiect.

Îngrijorarea sa este legată de prețul scăzut al zahărului, care, abia în ultimele săptămâni a început să își revină ajungând la 370 EUR/ tonă în țări cu o producție semnificativă. Prețul de referință era de aproximativ 400 EUR/tonă. Cu toate acestea, Comisarul consideră că nu este nevoie de măsuri urgente.

Scăderea prețurilor a survenit după ce în septembrie anul trecut UE a renunțat să mai impună limite de producție a sfecla de zahăr, sperând ca UE să producă mai mult și să crească în topul exportatorilor.

În România astăzi mai există doar 4 fabrici de zahăr în comparație cu cele peste 30 existente în anii 90. Problema pentru România este că producătorii de zahăr sunt supuși pierderilor datorită prețului scăzut al zahărului. Nu ne permitem ca aceștia să fie afectați având în vedere numărul lor extrem de redus.

Vă amintesc că România este cu atât mai expusă cu cât suferă pierderi importante în sectorul cărnii de porc datorită Pestei Porcine Africane.

Fără să îmi mai pun întrebări referitoare la cum a ajuns România să aibă atât de puține fabrici (nu doar de zahăr), sugerez ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să ia în considerare măsuri prin care să susțină producătorii de zahăr dacă prețurile vor mai scădea. Nu putem aștepta nici să cadă drobul de sare, nici să ne salveze Uniunea Europeană de fiecare dată. Dacă avem neapărată nevoie să fim ajutați, trebuie să o cerem. Astfel, rog Ministerul să se coordoneze urgent cu ministerele din alte state membre (Italia, de exemplu) și să insiste pe lângă Comisie să stabilească un prag minim al prețului în funcție de care să se intervină,