Luni, 6 noiembrie 2018, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI)

a organizat o dezbatere publică pe tema modelelor de cooperare pentru întărirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Dezbaterea s-a concentrat în special pe sectorul lactatelor și a venit în continuarea Raportului privind practicile neloiale în lanțul de aprovizionare cu alimente, care a fost adoptat la sesiunea plenară trecută.

Discuțiile au fost deschise de dr. Robert Zampieri, directorul Bergmilch Südtirol, Italia, care a discutat despre rolul cooperativelor de procesatori pentru ferme mici de lactate din zonele montane și a subliniat importanța fermelor și cooperativelor mici. Desigur, acesta a prezentat situația fermierilor din sectorul lactatelor din Italia din zonele alpine.

William Irvine, de la Uniunea Fermierilor din Ulster, Marea Britanie a analizat ce înseamnă Brexit pentru sectorul lactatelor din Irlanda de Nord. Acesta a început prin a-și exprimat speranța ca Marea Britanie să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană. El a prezentat problema delicată a graniței cu Irlanda de Nord și Irlanda (care va rămâne în UE) și a susținut că, pentru bunăstarea fermierilor, este absolut necesar un acord care să permită libera circulație a produselor lactate peste graniță după Brexit.

A doua parte a dezbaterii s-a axat pe situația fermierilor din alte sectoare. Domenico Annicchiarico, CEO al Pomgrana, societatea cooperativelor agricole din Italia, a prezentat exemple de modele de cooperare din sectorul fructelor și legumelor. Cooperativele, schimburile de bune practici și programele operaționale au fost aduse în discuție ca fiind benefice fermierilor.

Idei similare au fost subliniate și de Michiel van Galen, expert în economia piețelor și a lanțurilor de aprovizionare, inovație și competiție din Olanda. El a abordat și problema diferențelor dintre organizațiile de producători recunoscute de UE și cele nerecunoscute, majoritatea organizațiilor din UE fiind nerecunoscute.

Poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, indiferent de sectorul lor de activitate, trebuie cu siguranță întărită. Atât Uniunea cât și statele membre trebuie să facă eforturi pentru a susține fermierii, puterea lor de negociere vizavi de alți operatori din lanțul de aprovizionare și bunăstarea lor de care, până la urmă, depindem cu toții.

Pentru detalii puteți consulta înregistrarea dezbaterii pe website-ul Parlamentului European: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20181105-1500-COMMITTEE-AGRI