DOMENIU

Mediu

CONTEXT

  • Parlamentul European a aprobat pe 27 martie 2019, cu 570 de voturi, raportul privind Reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
  • Acest raport s-a aflat în competența Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și a propus interzicerea și reducerea folosiri unor produse de unica folosință. Obiectele din plastic de unică folosință în loc să ajungă în centre de reciclare, ajung de multe ori în apă, reprezentând aproximativ 90% din deșeurile marine. În Oceanul Pacific, de exemplu, există o „insulă” de gunoaie dintre care marea majoritate sunt plastice, cu o mărime estimată la 700.000 de kilometri pătrați.
  • Măsurile din prezenta directivă vor servi, printre altele, la prevenirea emisiei a 3,4 milioane de tone de CO2 și la evitarea daunelor aduse mediului care ar costa 22 de miliarde de euro până în 2030.
  • Până în anul 2021 în Uniunea Europeană următoarele produse vor fi interzise: tacâmurile din plastic de unică folosință  (furculițe, cuțite, linguri și bețișoare), farfuriile de plastic de unică folosință, paiele din plastic, bețișoarele de urechi din plastic, bețele pentru baloane din plastic, materiale plastice și recipiente alimentare oxodegradabile și pahare din polistiren expandat

OBSERVAŢII

  • Am depus 19 amendamente la avizul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) pentru acest raport, dintre care multe au ajuns în amendamentele de compromis și au fost aprobate de membrii Comisiei AGRI.
  • România a fost binecuvântată cu toate formele de relief, soluri fertile și ape din belșug, pe care suntem datori să le protejăm. Trebuie depuse mai multe eforturi în vederea ridicării nivelului de conștientizare în privința poluării cu plastice de unică folosință, dar și pentru crearea de facilități destinate reciclării.