Vineri, 2 februarie 2018, Věra Jourová, comisarul european pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de gen, împreună cu Jaroslav Faltynek, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților din Republica Cehă au ținut o conferință de presă comună referitoare la calitatea dublă a produselor în Uniunea Europeană.

Doamna comisar a anunțat că metodologia armonizată de testare menită să îmbunătățească testarea comparativă a produselor va fi pusă la punct în luna aprilie. Acest pas va fi urmat de lansarea unei campanii de testare in cel puțin 16 state membre în mai, rezultatele fiind așteptate până la sfârșitul anului. Doamna Jourová a insistat pe faptul că nu poate fi vorba de o sciziune între Europa de est și de vest pentru ca printre cele 16 state care vor lua parte la testări se numără și țări din vestul și din estul Europei (printre care și România). Tot în luna aprilie va fi demarată și „Noua Înțelegere pentru Consumatori” care este parte a reformei legislației UE în privința consumatorilor.

La conferința de presă, domnul Faltynek a subliniat ideea că în UE nu trebuie să existe consumatori de mâna a doua iar cetățenii cehi au aceleași drepturi la produse de calitate ca oricare alți cetățeni din Uniune.

Aproximativ 1 milion de euro a fost pus deja la dispoziția Centrului Comun de Cercetare al Comisiei pentru a demara protocolul armonizat pentru testare împreună cu cele 16 state membre (printre care se numără și România) și alte părți interesate. Această sumă se adaugă milionului de euro care a fost oferit toamna trecută statelor membre pentru cercetare și măsuri pentru a identifica și combate proliferarea produselor cu calitate dublă.

Acestor eforturi întreprinse de către Comisie se adaugă și raportul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European. Raportul urmează să fie discutat și în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, unde se lucrează la un proiect de opinie în acest sens pe care sunt raportor din umbră.

Pentru mai mult detalii puteți consulta pagina Comisiei: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-18-606_en.htm