Parlamentul European a votat în ședința plenară din luna iunie noi reguli pentru etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică.

Parlamentul a aprobat o nouă scară de încadrare pentru eficiența energetică a electrocasnicelor, de la A la G, care să indice eficiența energetică a aparatelor. De la sfârșitul anului 2019, vor apărea în magazine primele etichete fără indicația „+“, cum ar fi A + sau A ++. Această reclasificare a încadrării energetice a apărut ca urmare a analizei comportamentului consumatorului atunci când alege electrocasnicele. În prezent, indicatoarele “+” (“A+/A++/A+++”) au redus eficiența etichetării în motivarea consumatorului să aleagă propuse cât mai eficiente energetic, consumatorii alegând  produse încadrate în categoria A, fără să mai țină cont de numărul de plusuri de după.

Această încadrare se aplică produselor vândute în UE dar nu și celor second-hand și nici mijloacelor de transport.

În acest fel producătorii vor fi încurajați să inoveze și să investească în produse mai eficiente energetic.

În plus, se va crea un portal online pentru public, pentru a oferi clienților informații suplimentare despre produse, orice reclamă vizuală sau orice material promoțional trebuie să facă referire la clasa de eficiență energetica și la scala disponibilă pe etichetă, iar informații despre produs vor putea fi căutate și descărcate de pe internet. De asemenea, se vor organiza, la nivel național, campanii de informare pentru consumatori pentru a aduce în atenție noile versiuni ale etichetelor.

În cursul negocierilor acestui proiect, Parlamentul European a ridicat problema despăgubirii consumatorilor care cumpără produse a căror performanță energetică reală este inferioară celei indicate pe eticheta privind eficiența energetică. Parlamentul a propus ca furnizorii să fie obligați să despăgubească consumatorii în astfel de cazuri (fie prin înlocuirea gratuită a produsului cu un produs echivalent care corespunde categoriei energetice afișate pe produsul inițial, fie prin acordarea unei despăgubiri pentru consumul suplimentar de energie în perioada care a trecut de la cumpărarea produsului).

Deși în final nu s-a ajuns la un acord cu privire la această problemă, este interesant de urmărit în viitor ce va face Comisia Europeană referitor la despăgubirea consumatorilor care au cumpărat produse etichetate necorespunzător.

Găsiți mai jos un calcul al consumului anual de electricitate al unei locuințe și prețul mediu al unui kilowatt oră în statele membre.