Accelerarea avertizărilor UE privind siguranța alimentară, 12 septembrie 2017

Marți, 12 septembrie 2017, deputații europeni împreună cu Consiliul și Comisia au discutat despre contaminarea ouălor cu insecticidul Fipronil, care a afectat aproape toate statele membre, precum și modalitățile de a îmbunătăți sistemul UE de alertă rapidă.

Deputații au discutat cu Comisia și Consiliul despre măsurile luate până în prezent pentru siguranța alimentară și au discutat modalitățile de îmbunătățire a funcționării sistemului rapid de alertă al UE privind siguranța alimentară și de recâștigare a încrederii consumatorilor în produsele UE bazate pe ouă.

Comisia parlamentară pentru agricultură (AGRI) a discutat scandalul ouălor cu Comisia pe data de 31 august. Mulți deputați au subliniat în timpul dezbaterii că UE are nevoie de un mecanism mai rapid de schimb de informații privind riscurile alimentare și de sancțiuni mai stricte împotriva celor care fraudează.

  1. Comisia specială pentru combaterea terorismului își începe activitatea, 12 septembrie 2017

Deputații europeni au votat marți, 12 septembrie 2017, asupra listei de deputați candidați pentru a deveni membri ai comisiei speciale pentru combaterea terorismului (TERR). Joi cei 30 de membri aleși ai comisiei și-au început activitatea.

Parlamentul a decis în iulie 2017 crearea unei comisii speciale care să se concentreze pe deficiențele practice și legislative ale luptei împotriva terorismului în UE. Pe durata mandatului său de 12 luni, comisia va publica două rapoarte, ultimul prezentând elemente factuale și recomandări.

  1. Dezbatere la Parlamentul European cu privire la situația relațiilor UE – Turcia, 12 septembrie 2017

Marți seară, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere cu referire la situația Turciei și a negocierilor UE – Turcia. Deputații europeni, și-au exprimat îngrijorările privind încălcările repetate ale drepturilor omului și ale statului de drept sub regimul Erdogan.

În timp ce Federica Mogherini, Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate lasă ușa deschisă negocierilor pentru UE și Turcia, președintele comisiei europene, Jean-Claude Juncker este din ce în ce mai categoric „o adeziune a Turciei este exclusă pe moment, această tară se îndepărtează cu pași gigantici de Europa”.

Deputații europeni au solicitat în iulie 2017 comisiei europene, „suspendarea oficială a negocierilor cu Turcia, dacă pachetul de reformă constituțională este pus în aplicare neschimbat”.

  1. Cel mai important eveniment al sesiunii plenare de la Strasbourg, a fost discursul Președintelui Comisiei Jean-Claude Juncker, despre starea Uniunii.

Ecourile si implicațiile discursului sunt importante și vor continua. Asupra acestui document voi reveni cu o analiza amănunțită.