În cazul în care bugetul UE 2021-2027 va fi adoptat în forma propusă, suma totală va fi de 1.279 miliarde de euro. Față de bugetul precedent, vor fi alocați mai mulți bani pentru migranți, securitate, Erasmus și mai puțini (cu 5%) la bugetul PAC, adică circa 20 de miliarde de euro în șapte ani.

De asemenea, Comisia Europeană propune o plafonare de 60.000 euro la plățile directe pentru fermele agricole mari, dar asta nu înseamnă că așa se va întâmpla. Comisia nu trebuie să uite că definirea structurii politicii agricole intră în competențele Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) și a Consiliului Miniștrilor Agriculturii din UE.

Aș dori sa subliniez încă o dată că sectorul agricol este folosit pentru a echilibra alte politici europene, este folosit în acordurile comerciale și acum mi se pare că este folosit pentru a plăti factura Brexit-ului. Nu este posibil să tot tai din bugetul destinat agriculturii atunci când ceva în Uniunea Europeană nu merge. Agricultura este un sector-cheie pentru a depăși noile provocări, cum ar fi o alimentație sănătoasă și suficientă pentru toți, protecția mediului, repopularea zonelor rurale, etc. – probleme care îi ating direct pe cetățenii europeni. Conform Consultării publice solicitate chiar de Comisie, rezultă că politica agricolă comună este susținută de 90% din cetățenii europeni pentru beneficiile pe care le aduce. De aceea, mi se pare nefiresc să penalizezi mereu singura politică într-adevăr integrată!