Prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul agriculturii au fost prezentate săptămâna aceasta la Bruxelles.

La întrunirea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) de miercuri, 23 ianuarie 2019, a avut loc un schimb de opinii cu ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale, care a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene în domeniul agriculturii.

Ministrul a început cu o prezentare a priorităților generale și a celor patru piloni, apoi insistând pe coeziune și stimularea convergenței în toate politicile europene.

Despre Politica Agricolă Comună (PAC), ministrul a subliniat că este prioritatea vitală a președinției române care dorește atingerea unui consens. Tot în privința PAC, președinția română va insista în mod special pe simplificare și modernizare.

Printre alte priorități ministrul a mai enumerat: reînnoirea generațiilor de fermieri, bio-economia, cercetarea și inovarea, dezbaterile pentru încurajarea culturilor proteice pentru asigurarea independenței UE în acest sens, practicile neloiale, punerea accentului pe bio-securitate, prevenirea bolilor cu caracter transfrontalier și implementarea planului privind rezistenta antimicrobiană.

S-a insistat și pe silvicultură, ministrul menționând că managementul durabil al pădurilor este o prioritate, iar sectorul forestier trebuie întărit în întreaga Uniune.

Ca și colegii mei din PE, subliniez faptul că președinția română a Consiliului UE va dura doar 6 luni, timp în care, oricât de mult și-ar dori, nu va putea finaliza dosarul PAC. În același timp, în doar 6 luni, nu putem face din tot o prioritate- nici din toate aspectele PAC, nici din celelalte dosare sau probleme din agricultura europeană.

În privința PAC, mi-aș dori să văd că președinția română se concentrează pe lucruri practice și vitale pentru bunăstarea fermierilor, cum ar fi egalizarea plăților directe. Despre silvicultura, deși câțiva europarlamentari au spus ca nu necesită o abordare europeană, eu consider că ar fi necesara o abordare europeană, dar intre timp, asta nu înseamnă că România trebuie să aștepte ca Uniunea sa prioritizeze managementul durabil al pădurilor acasă la noi. Aceasta trebuie sa fie o prioritate pentru ministerul agriculturii roman.