Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pe agenda de discuții a Comisiei de Agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, al cărui membru sunt, se află „Proiectul de Raport referitor la o strategie europeană pentru promovarea culturilor proteice – Încurajarea producției de plante proteice și leguminoase în sectorul agricol european”.

Uniunea Europeană se confruntă azi, pe această speță, cu trei mari situații problemă: importurile masive de soia cifrate la 36 de milioane de tone, consumul în creștere și dificultățile majore apărute în asigurarea aprovizionării, în contextul în care China este cel mai mare importator de soia.

România are un potențial agricol foarte bun pentru cultivarea soiei și a leguminoaselor, în general. După aderarea la UE și interzicerea cultivării soiei modificată genetic, România devine importator de soia și șroturi de soia. Pentru țara noastră, creșterea producției de soia devine imperios necesară, tocmai pentru a reduce din dependența față de importurile masive.

După o examinare serioasă a Raportului, am decis introducerea unor amendamente care solicită creșterea sprijinului acordat statelor membre ce nu dispun de autonomie în sectorul zootehnic, din punct de vedere al proteinelor. Este evidentă, așadar, necesitatea unei mai bune cooperări la nivel european și introducerea unor noi instrumente care să contribuie la creșterea ofertei de proteine vegetale, în special de soia, aplicabile, categoric, în mod echitabil (!) tuturor statelor membre.