Faptele:

Marți dimineața, plenul Parlamentului de la Strasbourg trebuia să dezbată rezultatele președinției malteze a Consiliului Uniunii Europene. Din cei 751 de europarlamentari, în sală erau prezenți doar aproximativ 30. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a reacționat: “Parlamentul European este ridicol, foarte ridicol. Îi salut pe cei care au făcut efortul de a fi prezenţi în această cameră, dar faptul ca sunt doar 30 demonstrează că Parlamentul European nu este serios.”
Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, i-a cerut lui Juncker să își retragă cuvintele: “Vă rog, domnule preşedinte, da, puteţi critica Parlamentul, dar Comisia nu controlează Parlamentul, ci Parlamentul controlează Comisia.”
Juncker a refuzat să își retragă cuvintele și a spus că nu va mai participa niciodată la plenare de acest tip. (Ulterior, însă, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că Jean Claude Juncker regretă exprimarea avută… Dar prea târziu!)

Adevărul din spatele faptelor:

Da, domnule președinte Juncker, Parlamentul poate că este ridicol, dar cine la-a adus în situația de a fi așa? Eu știu că oamenii se mobilizează dacă, și numai dacă!, au conștiința și convingerea că problema este importantă și acțiunea lor schimbă ceva. Oamenii nu se implică dacă li se cere doar să fie prezenți și să aplaude. Din păcate, tendința Comisiei și a Consiliului este tocmai aceea de a trata Parlamentul ca o adunare de aplaudaci.
Da, domnule președinte Tajani, formal, Parlamentul controlează Comisia, dar nu acesta era argumentul pe care ne-am fi așteptat să-l aduceți. Când ați fost ales, în ianuarie anul acesta, ați promis să faceți din Parlament o instituție care să exprime în mod real voința și interesele cetățenilor și care, asemenea parlamentelor naționale, să impună agenda dezbaterilor europene și să sancționeze abaterile de arbitrar și voluntarism ale celorlalte instituții.
Trăgând linie, constat că relațiile inter-instituționale din Uniune sunt gripate grav. Mai simplu spus, există o fractură între înstituții și, mai ales, între instituții și cetățeni.

Perspectiva:

La nivelul cel mai înalt, Consiliul și Comisia au promis, de curând, o reformă a Uniunii. Că este nevoie de o reformă profundă este evident pentru toată lumea! Dar la fel de evident este că, deocamdată, niciunul dintre liderii Uniunii nu știe ce fel de reformă să facă și nici cum să o facă!