Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Săptămâna aceasta, la plenara Parlamentului European de la Strasbourg, s-a discutat despre România. Dezbaterile s-au referit la respectarea statului de drept, la legile justiției și la protestele din 10 august.

Am intervenit în plen și am criticat ferm poziția și acțiunile din ultimii ani ai liderului PSD. Cu toate acestea, nu voi vota niciodată o rezoluție care să sancționeze România. Cetățenii români nu trebuie pedepsiți din cauza unor malversațiuni ale lui Liviu Dragnea!

Trebuie să deschidem ochii și să recunoaștem că efectele derapajelor guvernării din ultimii doi ani se răsfrâng și asupra cetățenilor români, dar și asupra relațiilor externe ale țării.

Ca stat membru al Uniunii Europene și partener activ al proiectului european, România trebuie să respecte anumite standarde ale valorilor în jurul cărora s-a constituit Uniunea. Și atunci e absolut firesc ca situația din țară să fie obiectul unor explicații.

Intervenția mea din Plenul Parlamentului European, din 3 octombrie, a fost clară: avem nevoie de dezbateri reale și transparente și trebuie să cerem sancționarea celor care, de rea credință, încearcă să subordoneze justiția politicului.

Pe ansamblu, societatea românească a arătat că are anticorpii necesari pentru a zădărnici derapajele autoritariste. Sunt convins că cetățenii, dar mai ales clasa politică, vor ști să tragă învățămintele corecte în urma dezbaterilor de aici.