Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Evenimentele publice, marcate de violențe condamnabile, din ultimele zile, sunt o problemă pentru societatea românească. Din păcate, nu singura. Demonstrațiile publice pro sau contra unor idei politice sau a unor politicieni stârnesc pasiuni, dar ar putea fi ușor depășite prin dialog onest, conștiință și responsabilitate. Dar problemele viitorului țării, care necesită muncă, mobilizare, competență, pot trece neobservate, cu riscuri uriașe la securitatea națională. Epidemia de pestă porcină africană este una dintre acestea.

Miza este uriașă: dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-și sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea crește porci timp de zece ani!

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

În calitate de europarlamentar, am luat o poziție hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente și extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. Răspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat așa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române.

Ministerul Agriculturii, și ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de știri ar trebui să cuprindă informații despre extinderea sau lichidarea focarelor și despre măsurile luate. Cetățenii ar trebui să fie informați și instruiți cu privire la deplasările în zonele afectate.

Am discutat zilele acestea cu fermieri și procesatori din județele afectate. Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei. Oamenii care și-au sacrificat animalele nu au primit decât în foarte mică parte despăgubirile promise. Mai mult, se raportează situații în care oamenii sunt obligați să sacrifice animale în localități unde nu s-au făcut analize și unde nu sunt semne de îmbolnăvire.

Suntem iarăși în situația în care cetățenii români se simt abandonați de autorități, iar peste orice problemă din societatea românească se așterne liniștea după ce nu mai constituie un subiect de presă. Acest mod de a trata românii trebuie să înceteze!

 

Traducere raspunsul Comisarului Hogan

Response letter from Commissioner Hogan