În data de 11 octombrie 2017, în reuniunea Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, a fost susținută o prezentare de către Comisia Europenă pe tema comunicării sale recent emise referitoare la aplicarea legislației UE privind alimentele și protecția consumatorului pentru a aborda problematica calității duale a alimentelor.

Domnul Francisco Fonseca Morillo, Director General Adjunct al Direcției Generale Justiție și Consumatori, a prezentat Comunicarea elaborata de către Comisia europeană menționând că problema dublului standard se extinde din ce în ce mai mult, 10 state membre facând acum teste pentru a identifica produsesle care cad sub incidența dublului standard.

El a insistat că legislația UE existentă este suficientă însă, statele membre trebuiesc ajutate pentru a identifica practicile ilegale ale companiilor. Trebuie adoptată o atitudine justă, afirmând că, totuși, companiile au dreptul de a-și adapta produsele, dar consumatorii trebuie să primească suficiente informații despre produse astfel încât să poata lua o decizie bine informată când vine vorba de achiziționarea unui anumit produs, mai ales atunci când compoziția unui produs se schimba.

Măsurile pe care Comisia vrea să le intreprindă sunt pe de o parte la nivelul comunicării cu industria și ajutorării organizării autoritaților naționale pentru protecția consumatorului, in valoare de un milion Euro și un alt milion de Euro investiți într-un program de cercetare dezvoltat de Centrul Comun de Cercetare. Asadar 2 milionane de euro vor fi alocați clarificării dublului standard.

O mare parte a deputatilor europeni prezenți la reuniune, au ridicat și problema produselor non-alimentare care au o calitate mai scazută în estul Europei – detergenți, cosmetice, automobile, etc. Multi dintre participnați au insitat totuși pe problema schimbării legislației actuale, care evident este laconică, din moment ce s-a ajuns la problema dublului standard. Reprezentantul Comisie Europene, domnul Morillo nu a raspuns direct la întrebarea legată de produsele non-alimentare și a sustinut că legislația nu va fi schimbată momentan și doar ÎN ULTIMĂ INSTANȚĂ aceast lucru se va întampla. Marile probleme, spune el, sunt la nivelul statelor membre și autoritațiilor naționale.

Întrebat daca are la cunostință toate produsele pentru care se foloseste dublul standard, reprezentantul Comisiei a declarat ca nu, însa se va lucra la asta. El a mai adaugat că trebuie dezvoltată o metodologie de cercetare la Centrul Comun de Cercetare și DG Just va colabora în acest sens. Nu s-au dat detalii despre ce va conține metodologia sau când va fi implementată dar Comunicarea include o schema sumară care explică ce trebuie avut în vedere pentru a decide dacă un produs intră sub incidența dublului standard sau nu. S-a insistat pe faptul că, pentru a imbunatății cercetarea este nevoie de finanțare și sprijin politic.

În încheiere s-a menționat că problema dublului standard va fi dezbatută la Summitul de la Bratislava.