Scandalul ouălor contaminate cu fipronil a scos în evidenta cel puțin doua probleme majore. Prima se referă la criteriile de folosire a pesticidelor în ansamblul Uniunii Europene, iar cealaltă la reacția autorităților și instituțiilor de specialitate într-o situație de urgență generată de o asemenea utilizare ilegala.

 

În primul rând, fipronilul NU trebuia utilizat în fermele de păsări – interdicția este clară. Utilizarea fipronilului în fermele de păsări din Olanda și Belgia seamănă, în multe privințe, cu procedeele de spălare a banilor. Substanța activă este luata dintr-un loc îndepărtat, este purtată prin mai mulți intermediari și este scoasă la iveală într-un alt loc care, de obicei, este deasupra oricărei suspiciuni. Ne place sau nu, în mintea oamenilor este încetățenită ideea că un produs din Olanda sau Belgia, este, în general, mai bun decât unul produs în Romania sau Bulgaria. Nu vreau să fac un proces de intenție, dar, dacă tratamentul cu fipronil ar fi fost făcut în ferme din România sau Bulgaria, instituțiile europene ar fi fost sesizate imediat. Prin urmare, din acest punct de vedere, cred că este necesar să aplicăm și în domeniul utilizării pesticidelor același tip de metode care se folosesc de ani buni pentru urmărirea spălării banilor sau a fraudelor fiscale.

În ceea ce privește reacția autorităților, nu aș fi atât de critic. Raportul prezentat de Comisie arată că măsurile au fost corecte și bine țintite. Problema este că, în mod evident, o descentralizare a controalelor și o responsabilizare mai mare a instituțiilor competente de la nivelul statelor membre ar permite o reacție mai rapidă și mai bine aplicată. În acest moment,  importatorii din unele țări terțe au interzis importul de ouă și carne de pui din statele membre precum Olanda, Belgia sau Germania, sau din TOATE statele UE. Evident, sunt pedepsiți  și producători nevinovați și tot domeniul suferă. Este încă un argument pentru creșterea competențelor instituțiilor din statele membre. Comisia europeană, sper că va publica, în curând pagubele financiare din acest sector.

 

               Puteți urmări înregistrarea reuniunilor COMAGRI la acest link: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/ro/committees/search?committee=AGRI