DOMENIU

Uniunea Europeană

CONTEXT

După cum se știe, săptămâna trecută, Parlamentul European a dat publicității un sondaj foarte amplu, desfășurat în toate statele-membre, asupra intenției de vot la alegerile europarlamentare.

Unele elemente vă sunt deja cunoscute:

  • România va avea un deputat în plus, adică, în total, 33, ca urmare a redistribuirii unor locuri deținute până acum de Marea Britanie.
  • Partidul nostru, PRO România, se află pe locul trei în intențiile de vot, cu aproape 10%, iar tendința este de creștere.
  • Mai ales PSD, dar și PNL se află în derivă, ca urmare a inconsistenței acțiunilor lor politice la guvernare, respectiv în opoziție. Tot în creștere se află și USR și PLUS.

SOLUȚII

Din perspectivă internă:

  • Perioada în care sa făcut cercetarea, dar și cea de acum, până la sfârșitul lunii aprilie, este perioada în care opțiunile sunt cele mai volatile! Alegătorii nu au încă un set stabil de criterii. Prin urmare, aceasta este perioada critică pentru munca noastră din teritoriu. Acum trebuie să arătăm cât mai clar și mai energic cine suntem, ce vrem și cum vom acționa. Procentul de 10% este încurajator, dar el este o imagine de moment, cu o marjă de eroare mare.
  • Este important să atingem un bazin electoral cât mai larg. PRO România nu este și nu dorește să fie un PSD mai mic. Oricine vrea să acționeze pentru interesele României este binevenit alături de noi. Trebuie să dovedim acest lucru.

Din perspectivă europeană:

  • Marile grupuri politice europene – PPE și S&D – sunt întro scădere accentuată. În Occident, cetățenii au sentimentul că aceste partide au devenit învechite, rigide, preocupate de aranjamente de culise și, în consecință, predispuse la corupție.
  • Grupurile politice antisistem sunt în creștere. Însă există diferențe mari între acestea.
  • Alegerile din mai vor însemna, foarte probabil, o resetare majoră a politicii europene. România, prin europarlamentarii săi, trebuie să fie o parte a soluției, nu o parte a problemei/problemelor care trenează de zeci de ani.