Comisia Europeană a lansat al doilea concurs DiscoverEU. Începând din 29 noiembrie până pe 11 decembrie, tinerii cu vârsta de 18 ani pot solicita un titlu de călătorie pentru a descoperi Europa în vara următoare.

Fiecărui stat membru al UE i s-a alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populației țării sale în raport cu populația totală a Uniunii Europene. România are alocate 456 de titluri de călătorie.

La această rundă se vor putea înscrie, pe Portalul european pentru tineret (https://europa.eu/youth/discovereu_ro), toți cetățenii UE născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2000. Candidații selecționați pot călători în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019, iar călătoria poate dura între 1 și 30 de zile.

Prima rundă a programului a oferit deja unui număr de peste 15000 de tineri ocazia de a călători în jurul Europei între iulie și septembrie 2018. Mulți dintre aceștia au participat la evenimentele care au avut loc în timpul Anului european al patrimoniului cultural.

Este o ocazie extraordinară pentru tinerii care nu își pot permite să plătească costurile unei astfel de călătorii de a explora culturile și tradițiile europene. Sunt încurajate să participe persoanele cu nevoi speciale sau care se confruntă cu probleme sociale. Pentru persoanele cu nevoi speciale, Comisia va acoperi costurile necesare pentru asistența specială (de exemplu, o persoană însoțitoare sau un câine-ghid pentru participanții cu deficiențe de vedere).

Această inițiativă trebuie promovată în România și, mai ales, exemplul trebuie urmat: autoritățile competente din România ar trebui să se gândească la un program similar, care să dea posibilitatea tinerilor să călătorească cu trenul, gratuit sau cu un cost minim, în interiorul României.

Din păcate, în prezent, în România, ponderea transportului feroviar în totalul transportului de persoane continuă să se mențină sub 20%. Învestiții majore în domeniul feroviar, care să valorifice la maxim fondurile europene disponibile în acest sector, coroborate cu măsuri de încurajare a transportului cu trenul, sunt urgente și esențiale pentru țara noastră.