Obișnuim să spunem că informația este putere. Eu aș spune că, în ziua de astăzi, în abundența atâtor surse care știu tot despre toate, doar informația structurată contează! Cu alte cuvinte, și aici funcționează principiul calității, nu al cantității. În această ordine de idei, remarc previziunile pentru 2017 date publicității de Agenția americană privată de informații Stratfor (Strategic Forecast). Analiștii vorbesc despre o criză economică puternică în Germania, ca urmare a creșterii euroscepticismului, Germania pierzându-și, astfel, poziția de lider economic european. Stratfor remarcă ascensiunea curentelor naționaliste în întreaga lume și o pune pe seama dificultăților economice cu care se confruntă țările dezvoltate și a terorismului. Națiunile europene sunt așteptate să revină la măsuri protecționiste pentru economiile locale și să insiste tot mai mult asupra securității granițelor proprii.

Pentru Europa, 2017 este un an electoral important în trei state puternice considerate stâlpi ai Europei – Franța, Germania și, probabil, Italia. În condițiile în care Stratfor a previzionat încă de acum mulți ani că Uniunea Europeană se va destrăma, rezultatele – indiferent care ar fi ele- au aceeași consecință „Europa se îndreaptă către o despărțire în patru blocuri regionale: Europa de Vest, Europa de Est, Scandinavia și insulele britanice.”

Raportul publicat de agenția de „global intelligence” mai vorbește despre întărirea Rusiei, un început de an 2017 dificil pentru economia mondială, din cauza dolarului american, care a ajuns la un maximum față de momentul 2003, încetinirea economică a Chinei, cu evidente consecințe asupra restului lumii, dar și despre creșterea numărului atacurilor teroriste realizate prin intermediul jihadiștilor aflați în străinătate sau despre reactivarea grupului Al-Qaida.

Pentru România, analiștii evidențiază o „provocare geografică” prezentă acum, ca de altfel, și de-a lungul istoriei noastre, istorie caracterizată de Stratfor drept „un nesfârșit șir de bătălii cu imperiile înconjurătoare”.

Deschidem, deci, un an zbuciumat care reclamă PACEA, pentru că victoriile adevărate adevărate și durabile sunt ale păcii și nu ale războiului!” – R. Emerson –