Poporul turc a votat! La referendumul prin care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu lărgirea puterilor președintelui, majoritatea a votat „da”. Este un rezultat care nu a putut fi contestat cu dovezi concludente de partizanii votului „nu”. Observatorii internaționali nu au constatat nereguli majore. Este, deci, un rezultat al unui exercițiu democratic. El trebuie acceptat și respectat ca atare.

În aceste condiții, este greu de înțeles de ce diverși lideri de opinie, care nu sunt cetățeni turci și care nu cunosc realitățile din Turcia decât „după ureche”, umplu mass media cu comentarii deplasate și scenarii catastrofice. Rezultatul unui vot democratic poate să nu convină unora sau altora din centrele de putere externe. Dar el este voința alegătorilor!

Dacă acceptăm ideea egalității cetățenilor, nu putem susține că votul unora este mai important decât al altora. Încercarea de a altera această voință și de a impune în opinia publică o realitate deformată este o practică de esență totalitară.