În vederea pregătirii reuniunii Consiliului European din 13 și 14 decembrie 2018, Comisia face bilanțul progreselor înregistrate până în prezent în negocierile privind viitorul buget pe termen lung al UE și îndeamnă liderii europeni să mențină ritmul. Astfel, Comisia a publicat astăzi, 4 decembrie, o comunicare intitulată ”Către un acord rapid privind un buget pe termen lung pentru prioritățile Europei ”,  în care invită Consiliul European să facă progrese maxime până la reuniunea la nivel înalt de la Sibiu din 9 mai 2019 și speră ca noul buget să fie adoptat  până la sfârșitul anului 2019.

Revenind la structura bugetului viitor, Comisia Europeană susține că ”politica de coeziune și politica agricolă comună vor continua să joace un rol vital pentru viitorul Europei”. În același timp totuși, propune reducerea cu până la 7% a fondurilor alocate celor două politici. Acest lucru nu va face decât să încetinească procesul de consolidare a convergenței la nivelul UE și de reducere a decalajelor de dezvoltare între statele membre și regiuni.

Sunt și alte aspecte sensibile cu privire la care statele membre nu cad de acord: creșterea contribuției din bugetul național la bugetul european de la 1.03% la 1.11%, creșterea contribuției la obiectivele climatice până la 30% din cheltuieli sau introducerea unor noi resurse la bugetul european provenite din impozitarea giganților digitali, a tranzacțiilor financiare sau introducerea unui impozit pe plastic.

Negocierile pentru a se ajunge la un acord sunt foarte grele. Parlamentul European a adoptat luna aceasta poziția sa de principiu și, evident, își dorește să se ajungă la un acord înainte de mai 2019, data alegerilor europarlamentare. Totuși, trebuie să privim peste rațiunile electorale și să vedem că adoptarea următorului cadru financiar multianual până la sfârșitul anului 2019 va asigura că noile programe operaționale vor fi puse în funcțiune de la începutul perioadei financiare. Astfel, s-ar evita întârzierile majore în implementarea proiectelor, cum se întâmplă în actuala perioadă (2014-2020) când rata medie de implementare la nivelul UE la 31 octombrie 2018 era de doar 23%.